Esteu aquí: Inici Notícies 100 dones que van canviar el món. Ada Lovelace.
Regidoria de Polítiques d'Igualtat
Accions del document

100 dones que van canviar el món. Ada Lovelace.

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 30-03-2020 08:08

La primera dona programadora

Ada King, comtessa de Lovelace, programadora.1815-1852

Encara Silicon Valley es destaca per la forta empremta sexista de la seva cultura , la primera programadora va ser dona. Augusta Ada King , nascuda Byron -l'única filla que el poeta Lord Byron va tenir dins del seu matrimoni amb Anne Isabella Noel-, va treballar amb Charles Babbage en la creació que el matemàtic va cridar l'Màquina Analítica; però encara que ell només considerava que la seva creació servia per a càlculs de nombres, la comtessa de Lovelace va estimar que podia executar altres habilitats. Ada King, comtessa de Lovelace, programadora.

Va deixar el primer algoritme que es va escriure perquè processés una màquina ; entre 1842 i 1843 va traduir un text de l'enginyer (i després primer ministre d'Itàlia) Luigi Menabrea , que va enriquir amb les seves interpretacions. No obstant això, el seu treball no va ser valorat sinó de manera pòstuma.

La seva màquina  no va ser més que un somni que es va recordar a si mateixa moltes vegades; Babbage no la va considerar mai més que una assistent. La màquina era, per a ella, un objecte capaç de realitzar diferents processos: "El Motor Analític teixeix patrons algebraics igual que el teler jacquard teixeix flors i fulles" , va escriure, i precisament va suggerir l'ús estès de les targetes perforades.

El seu pensament científic era, en les seves paraules, "ciència poètica". Malgrat la seva fascinació per la matemàtica, Lovelace es va casar amb l'home que va triar la seva mare. Va morir als 36 anys, de càncer.


facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet