Esteu aquí: Inici Notícies 100 dones que van canviar el món. Maria Elena Maseras i Ribera
Regidoria de Polítiques d'Igualtat
Accions del document

100 dones que van canviar el món. Maria Elena Maseras i Ribera

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 25-03-2020 09:33

El mes de setembre de 1872 Elena Maseras fou la primera dona de l'Estat espanyol a trepitjar les aules de la Facultat de Medicina com a estudiant

Maria Elena Maseras i Ribera va nèxier a Vila-seca, el 25 de maig de 1853 i va morir a Maó, el 4 de desembre de 1905 fou una metgessa i pedagoga catalana, primera dona matriculada a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, el curs 1872-73.

Filla de Miquel Maseras i Gasó, veterinari natural de Mont-roig del Camp, i de Francesca Ribera i Gil d'Ulldecona. Cursà el batxillerat a l'Institut de Tarragona i decidí estudiar medicina. Pel que sembla, la seva intenció era estudiar a casa amb tutors particulars i assistir a la universitat només per examinar-se, però un canvi en les disposicions administratives l'obligaren a seguir les classes presencialment.

El mes de setembre de 1872 Elena Maseras fou la primera dona de l'Estat espanyol a trepitjar les aules de la Facultat de Medicina com a estudiant. Segons s'explica, la seva entrada fou rebuda amb aplaudiments pels companys. Dos dels seus germans més joves li van seguir els passos i també van estudiar medicina.

Acabà els estudis l'any 1878 i l'1 de febrer de 1879 demanà permís per examinar-se del grau de llicenciatura en medicina. El fet que fos dona produí gran confusió en els òrgans burocràtics, que trigaren més de tres anys a atorgar-li el permís per examinar-se. Obtingué el permís el juny de 1882, s'examinà el 25 d'octubre i obtingué un excel·lent. No hi ha constància, però, que es doctorés, a diferència de Dolors Aleu i Riera i Martina Castells i Ballespí, que foren les primeres dones a llicenciar-se i en doctorar-se en medicina l'any 1882.

Desanimada per les dificultats burocràtiques, es dedicà a l'ensenyament, primer a Vilanova i la Geltrú, Barcelona, Vilassar i després a Maó, on morí l'any 1905 a causa d’una patologia cardíaca a l’edat de 52 anys.

 

 

FONT WIKIPEDIA

 


facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet