Esteu aquí: Inici Notícies 100 dones que van canviar el món. Consuelo Àlvarez Pool. Violeta
Regidoria de Polítiques d'Igualtat
Accions del document

100 dones que van canviar el món. Consuelo Àlvarez Pool. Violeta

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 24-07-2020 06:35

Escriptora, periodista, política, sindicalista, sufragista i feminista espanyola i que va pertànyer a la primera promoció de dones telegrafistes d’Espanya, l'any 1885. Barcelona, 24 de juliol de 1867 - Madrid, 19 de gener de 1959

El 1906 va liderar una campanya de dones liberals a Madrid i l'any següent va recórrer Espanya en defensa dels drets de les dones i la coeducació. També en 1907 va treballar  a l'Associació de premsa de Madrid amb Carmen de Burgos (només tres dones ho havien aconseguit abans), amb la qual va compartir moltes experiències vitals i professionals.

El 1908, quan un intent de concedir a les dones la votació va fracassar al Congrés, Violeta va escriure:

“El feminismo íntegro y total ha tenido y tiene en mí una ardiente y decidida defensora. […] La mujer española se verá en la necesidad de instruirse, de mezclarse en la actividad nacional, el problema económico la llevará a la oficina, al comercio, al periódico, al cambio de ideas y de impresiones. Entonces, podrá existir el feminismo propiamente dicho y será la ocasión de conceder el derecho de ser electoras y elegidas a las hoy incapacitadas. No iré al Ayuntamiento, aunque tengo por seguro que sería tan útil como algunos concejales, ni al Congreso; pero quizá vaya alguna nietecilla mía y podré dar lo sufrido por bien empleado. ¡Hay que ser optimistas!”.

El 1909 va fundar el grup feminista Damas Rojas de Madrid i en 1922 la societat espanyola d'abolicionisme, contra la prostitució regulada. Va participar en innombrables mitings pel dret al vot de les dones.

Va ser la primera Cap de premsa femenina a Espanya. I al 1924 va ser també una de les pioneres en la ràdio.

A l'edat dels 64, al 1931, encara va tenir la força per a presentar-ser per al Partit Republicà democràtic Federal. Aquests van ser moments emocionants per a ella i les seves companyes quan van veure triunfar el vot de les dones a les Corts, quevan lluitar durant tant temps.


A l'edat de 67 anys, no va dubtar a unir-se a l'Associació de dones contra la guerra i el feixisme. Ella era una àvia, però una àvia guerrera d'una bona manera. Malgrat els seus cabells grisos, després de la guerra civil va ser sentenciada a 12 anys de presó. Se li va permetre complir la seva sentència sota arrest domiciliària. Tenia 77 anys.

L'any 1959, va morir enmig del domini franquista, pensant que les seves nétes no podien aconseguir la igualtat per la qual havia treballat.

 

 

https://es.wikipedia.org/wiki/Consuelo_%C3%81lvarez_Pool,_Violeta

 


facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet