Esteu aquí: Inici Notícies 100 dones que van canviar el món. Dolors Creus Casanovas
Regidoria de Polítiques d'Igualtat
Accions del document

100 dones que van canviar el món. Dolors Creus Casanovas

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 11-06-2020 07:47

Cervera, 1881 – Tàrrega, 1954 Emprenedora i empresària catalana, cofundadora del Grup Borges Internacional

Era una dona de família pagesa. Va viure la infantesa i l’adolescència en el context de gran activitat econòmica de la seva Cervera natal.

Es va casar amb Antoni Pont Pont (nascut a Tordera). Juntament amb el seu marit, l’any 1896, va fundar una empresa a Tàrrega coneguda amb el nom de Cal Tordera, dedicada a la venda de fruita seca i d’oli. La Dolors només tenia 15 anys i li havia calgut autorització de la família per casar-se amb l’Antoni.

La Dolors no volia ser una simple dona pagesa; volia un futur millor. Va decidir provar sort a Tàrrega i per això van instal·lar en aquesta població el seu negoci. Van fer de comerciants, d’intermediaris comprant i venent ametlles i olives. Amb les guanys obtinguts el matrimoni es va convertir en industrial i transformador. L’any 1914 van construir un molí amb premsa de biga de fusta i d’aquesta manera s’evitaven enviar a moldre les olives a Arbeca o a Borges. El projecte va reeixir. Amb el temps van  introduir la premsa hidràulica i l’any 1920 van comprar la primera esclofolladora industrial d’ametlles coneguda a Catalunya.  Cap al 1925 els fills de la parella – Josep i Ramon- s’incorporaven a l’empresa familiar, en el que va ser l’etapa de consolidació del negoci de l’ametlla i l’oli.

Malgrat que en els anuaris d’aquella època, la titularitat i l’èxit de l’empresa sempre s’ha atribuït al marit i als fills, la gent de Tàrrega sempre ha considerat que la Dolors – una dona de caràcter - era l’ànima del creixement de l’empresa. Coneixien la seva simpatia i capacitat de convicció com a venedora. Treballava per a l’economia de la família, criava els seus 4 fills i duia la intendència de la casa.

Va treballar molt per tirar endavant la seva família i l’empresa familiar. Va poder veure com els seus fills i néts s’implicaven en la indústria i l’inici d’una gran empresa. La Dolors va morir el 1954, sense saber que amb el temps l’empresa que allà va fundar acabaria sent líder a nivell català i amb una gran presència internacional.

La trajectòria del Grup Borges ha permès que el seu nom no s’oblidés com ha succeït amb la majoria de dones treballadores a través dels segles.

 

 

Font: Enric Vicedo Rius, Dolors Creus Casanovas. L’inici d’una gran empresa, Emili Bayo [et al.], Lleida és femení: dones per a la història, (aut.) (pàgines 77-83).  ISBN 978-84-937070-1-9

 

https://ca.wikipedia.org/wiki/Dolors_Creus_Casanovas


facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet