Esteu aquí: Inici Notícies 100 dones que van canviar el món. Maria Montull Rosell.
Regidoria de Polítiques d'Igualtat
Accions del document

100 dones que van canviar el món. Maria Montull Rosell.

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 17-04-2020 07:29

Maria Montull Rosell (Cervera, 5 de gener de 1897-Lleida, 23 de març de 1980)


Maria era filla d’una coneguda nissaga de dentistes de Lleida. El seu pare Ramon Montull de Antonio, li va inculcar la professió. Ramon era el dentista més destacat de Lleida a començament del segle xx. En 1905 tenia la seva consulta a la Plaça Sant Joan, número 16, i exercia de professor dentista a la casa de beneficència provincial.

Maria va estudiar els dos primers cursos de Medicina a Barcelona i els dos de l’especialitat d’Odontologia a Madrid, on n’obtenia el títol el 26 de juliol de 1917. Maria es convertia, així, en la primera llicenciada en Odontologia de Catalunya i la segona de l’Estat Espanyol.

Dels seus anys d’estudi, Maria recordava, en una entrevista realitzada al Diario de Lérida, el 21 d’agost de 1968, que era l’única dona que assistia a classe i els seus companys li deien: «catalana tenías que ser». També explicava que quan acabà els seus estudis, amb 20 anys, el seu pare la va ajudar a muntar la seva primera consulta el mateix mes de juliol de 1917, però ella recordava que: «joven y mujer, los pacientes no se fiaban, pensaban que no tenía fuerza y era una cuestión de habilidad».

Al 1968, amb 70 anys complerts, el Col·legi d’Odontòlegs de Lleida va fer un homenatge a Maria per l’aniversari dels seus 50 anys des que començà a treballar.

 

Informació extreta de l’article de Quintí Casals Bergés Universitat de Lleida.

Les primeres universitàries lleidatanes (1882-1920)

 


facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet