Esteu aquí: Inici Notícies 100 dones que van canviar el món. Maria Sauret
Regidoria de Polítiques d'Igualtat
Accions del document

100 dones que van canviar el món. Maria Sauret

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 01-04-2020 09:01

Maria Sauret, una lleidatana que va participar activament en el esdeveniments derivats de la Guerra de Successió a Lleida.

Maria Sauret (Lleida, s. XVII - Lleida, s. XVIII) va ser una heroïna catalana de classe burgesa. La seva vida està envoltades de llegenda. Va viure a Lleida entre la darreria del segle XVII i els primers decennis del segle XVIII. No es disposa de molta informació sobre aquesta figura individual de l'època moderna.

Segons consta el Cadastre de 1706, en l'actual solar de la Catedral Nova, envoltat pels carrers de l'Almodí Vell i de Montgay, perpendiculars a la llarga via del carrer Major, es trobava la casa de Joan Sauret, serraller. Els seus orígens menestrals donen peu a la invenció de la part llegendària i inversemblant de la seva vida. Sembla que la llegenda conta que un jove aprenent d'un obrador del carrer del Carme s'enamorà de la filla de l'amo i, per salvar les diferències econòmiques i socials que els separaven, va intentar convèncer el futur sogre fent una obra mestra de gran bellesa i sumptuositat. Aquesta peça extraordinària seria aquell que s'anomena encara ara com el Balcó del Serraller, emplaçat a l'edifici de la Diputació.

Tanmateix, la singularitat històrica de Maria Sauret prové de la seva participació en els esdeveniments derivats de l'impacte de la Guerra de Successió a Lleida. I, sobretot, del fet que en Narcís Feliu de la Penya, historiador i cronista que explicar els violents avatars transcorreguts al llarg del mes de setembre de 1707, on Maria Sauret va participar activament.

De resultes dels records d'aquests temps convulsos, les autoritats municipals van decidir honorar els seus protagonistes dedicant-los noms de carrers en diversos emplaçaments de la xarxa urbana. L'homenatge a Maria Sauret es va fer anys més tard; paral·lel al carrer del Comerç i travesser als dedicats al marquès de Vil·la Antònia i al general Brito, es troba el carrer que recorda la valenta Maria Sauret.


facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet