Esteu aquí: Inici Notícies 100 dones que van canviar el món. Rosa Parks.
Regidoria de Polítiques d'Igualtat
Accions del document

100 dones que van canviar el món. Rosa Parks.

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 26-03-2020 11:41

En una combinació d'opinions expertes i votació del públic, BBC History va elaborar el llistat

Rosa Parks, 1913-2005 Aquesta filla d'una mestra i d'un fuster va créixer en el cor de sud racista dels Estats Units en plens anys de lleis i costums de segregació : Alabama al començament de segle XX. El 1950, ja militant de el moviment de drets civils , va començar a treballar a la National Association for the Advancement of Colored People de Montgomery.

L'activista contra la segregació -les lleis Jim Crow- va ser una llegenda en vida: Rosa Parks va inspirar a el moviment pels drets civils. Llavors la separació de blancs i afroamericans en el transport públic era regla, des que la Cort Suprema havia establert, en el cas Plessy vs. Ferguson de 1896 , que les instal·lacions racialment separades no eren inconstitucionals si eren iguals.

Encara que altres persones havien protestat de la mateixa manera, l'acte de Parks l'1 de desembre de 1955 va encendre la metxa que va fer esclatar el moviment de drets civils: -Per què es nega? -li va preguntar la policia, quan la arrestava per no aixecar-se de un seient d'autobús, tal com li va indicar al conductor, per deixar-lo a un passatger blanc. - Per què caminen tots vostès empenyent-nos per tot arreu? -Ella va preguntar al seu torn. En la dècada de 1960 diferents instàncies van canviar el panorama per acabar amb la segregació que discriminava als afroamericans.


facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet