Esteu aquí: Inici Notícies 100 dones que van canviar el món. Marie Curie.
Regidoria de Polítiques d'Igualtat
Accions del document

100 dones que van canviar el món. Marie Curie.

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 25-03-2020 09:38

En una combinació d'opinions expertes i votació del públic, BBC History va elaborar el llistat

100 dones que van canviar el món. Marie Curie.

Marie Curie

1. Marie Curie, 1867-1934

 

Aquesta pionera en el camp de la radioactivitat -fins i tot va encunyar el terme- va ser la primera dona professora a la Universitat de París i la primera persona que va rebre dos premis Nobel , un a Física i un altre en Química.

 

Els seus descobriments van obrir el camí als tractaments de càncer. Marie Curie, científica polonès-francesa, descobridora de el radi i el poloni, pionera dels tractaments contra el càncer (Museu de Ciència i Tecnologia de Suècia) Marie Curie, científica polonès-francesa, descobridora de el radi i el poloni, pionera dels tractaments contra el càncer (Museu de Ciència i Tecnologia de Suècia)

 

Va néixer a Varsòvia , quan Polònia era territori de l'imperi rus, i va començar a estudiar allà, de manera clandestina, ciències. A França va conèixer, a la universitat, al seu marit i col·laborador, Pierre Curie, amb qui s'identificaria dos nous elements: el radi i el poloni.

 La manipulació d'aquests materials radioactius li causaria una anèmia aplàstica. Després de la mort del seu espòs va recol·lectar una petita fortuna en diferents països per continuar la investigació de tractaments contra el càncer i fundar laboratoris .

 

Aviat va esclatar la Primera Guerra Mundial : va ajudar llavors a equipar les ambulàncies amb raigs X , i en ocasions les va manejar personalment fins al front de batalla. Patricia Fara, presidenta de la Societat Britànica per a la Història de la Ciència -qui va nominar a la física, originalment anomenada Maria Salomea Skłodowska - la va descriure com una dona que mai va tenir la sort del seu costat : "A Polònia, la seva família patriòtica va patir sota el règim rus. A França la miraven amb suspicàcia per estrangera i, per descomptat, allà on fos, era discriminada per ser dona ".".



facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet