Esteu aquí: Inici Notícies La Paeria posa en marxa una campanya per a prevenir els abusos sexuals a menors
Regidoria de Polítiques d'Igualtat
Accions del document

La Paeria posa en marxa una campanya per a prevenir els abusos sexuals a menors

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 16-09-2022 07:56

Sota el lema "No és un joc. És abús", es denuncien accions concretes contra menors per part d'un adult abusador i es demana estar alerta per a identificar les situacions d'abús i assenyalar l'agressor per a frenar el seu comportament Té com a objectiu evitar que succeeixin fets com aquests

No és un joc. És abús" orientada a prevenir els abusos sexuals a infants, adolescents i joves de la ciutat i sensibilitzar la població sobre la necessitat de denunciar aquest tipus de conductes.

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, que ha presidit l'acte, ha destacat que la campanya s'ha treballat a partir de les recomanacions recollides en l'informe de la comissió especial de l'Aula Municipal de Teatre i la feina del col·lectiu Dones a Escena, i ha agraït la presència a l'acte de presentació d'avui de la presidenta d'aquesta comissió, Margarida Troguet, i altres dels seus membres.

"El primer objectiu d'aquesta campanya és prevenir els abusos sexuals a infants, adolescents i joves del municipi de Lleida. El segon és adreçar un missatge clar i directe a l'abusador, posant nom a les conductes delictives que comet. Perquè no estem parlant d'un joc ni una molèstia sinó d'un delicte. I també volem adreçar un missatge a la persona de l'entorn que coneix els fets i no ho denuncia. La inacció ens fa còmplices abusos i del delicte", ha afirmat Pueyo.

Un de cada cinc menors ha patit abusos sexuals, segons informes del Consell d'Europa i més d'un 70% de les víctimes coneixen el seu agressor, però un terç no ho denuncia mai. "Volem contribuir de forma eficaç a què cap infant, adolescent o jove sota cap mena d'amenaça, sigui disfressada de secret o de joc, pateixi un mal que és irreparable i que en molts casos costa molt de superar i complica l'evolució vital d'algunes persones", ha afegit.

La tinent d'alcalde i regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha desgranat el contingut de la campanya, que tindrà com a suports 20 OPIs; 3.000 cartells A3 i 3.600 postals que es distribuiran per centres educatius, centres cívics, instal·lacions esportives, juvenils i altres espais d'ús col·lectiu; difusió per xarxes; publicitat en autobusos; i anuncis en premsa, des d'ara i fins al mes de desembre, tot i que es continuaran fent accions durant tot el curs escolar, fins al juny.

Castro ha remarcat que l'origen d'aquesta campanya és una petició explícita per part del col·lectiu de víctimes de l'Aula de Teatre i assumida en l'informe de la Comissió com a mesura de reparació cap a elles, motiu pel qual ha agraït la seva col·laboració, fortalesa i valentia.

"Hem volgut que la campanya posés el focus en l'agressor, ja que en altres campanyes es posa el focus sobre la víctima i se l'està revictimitzant. Hi ha una sèrie de missatges molt clars cap a l'agressor, al qual li estem traslladant un missatge claríssim que diu: si estàs fent aquesta acció, sabem que ets un agressor, i, per tant, l'estem desemmascarant", ha explicat la tinent d'alcalde.

"L'objectiu amb el collage era sobretot plasmar aquesta doble cara d'agressor, no ens ho pensaríem mai, però fa aquest doble joc de seducció cap a infant, i també perquè la víctima viu una doble realitat i no és encara conscient d'aquest abús i potser ho veu com un enamorament i no és real", ha explicat, per la seva banda, la dissenyadora encarregada de la campanya, Laia Navarra, qui també ha assenyalat que s'han buscat formats pròxims al públic adolescent, com els de les xarxes socials.

Missatges de la campanya

La campanya "No és un joc. És abús" destaca accions concretes contra menors per part d'un adult abusador: tocaments, invitació a consumir pornografia, demanar fotografies de caràcter íntim, seduir i concertar cites amb finalitats sexuals, exigir mantenir el secret sobre aquestes actuacions.

Es posa l'accent sobre l'agressor, mostrant-lo amb rostres diferents, a partir d'imatges retallades que conformen un collage, amb la intenció d'advertir-lo per tal que aturi la conducta d'abús.

Cada cartell també dona veu a les víctimes, mostrant les vivències i neguits que envolten les diferents situacions d'abús, una veu que recullen les notes manuscrites en un paper quadriculat que suggereix un diari personal.

La repetició de la frase "No és un joc. És abús" i la inclusió de la frase "Si ho saps i calles, també és abús", tenen una triple funció:

• posar l'alerta i identificar les situacions d'abús

• senyalar l'agressor per tal que aturi el seu comportament

• apel·lar a les persones de l'entorn de l'abusador per tal que actuïn per aturar l'abús.

Amb el lema "No és un joc. És abús" es vol lluitar contra la banalització de les conductes d'abús i contra l'abusador que busca disfressar el seu comportament de tolerable i innocu. També alertar a infants, adolescents i joves, així com a gent del seu entorn, que cal aturar aquesta mena de conductes i demanar ajuda. Així, es pretén sensibilitzar la població de Lleida sobre la importància de denunciar els abusos sexuals a menors i les conseqüències que pot tenir no fer-ho i difondre punts directes d'informació i suport a les possibles víctimes d'aquest delicte.

La campanya, finalment, se suma a les accions de prevenció dels abusos sexuals que s'estan duent a terme en l'àmbit educatiu i de lleure des de l'Ajuntament de Lleida, entre aquestes la formació per a l'alumnat i famílies de les escoles municipals d'ensenyaments artístics prevista per al proper mes d'octubre.

En la presentació de la campanya, s'ha mostrat un dels suports de la campanya que poden veure's a la marquesina de la parada d'autobús situada justament davant de la Paeria.

Recursos existents

En cas d'abús sexual a menors es pot demanar ajuda al telèfon 116111 d'Infància respon (24h). Infància Respon és un servei públic d'atenció exclusivament telefònica, gratuït i permanent, que funciona vint-i-quatre hores al dia, els 365 dies de l'any, que té l'objectiu de prevenir i detectar els maltractaments d'infants i adolescents, posant especial atenció en els casos d'assetjament a les escoles, ciberassetjament, violència masclista en adolescents i abusos sexuals. Mitjançant aquest servei, la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) endega l'activació dels protocols que corresponguin, mobilitza l'equip a qui pertoqui actuar (segons la tipologia de la trucada)".

També es pot demanar ajuda al telèfon 900 900 120 o bé al 016 contra la violència masclista. En cas d'emergència al telèfon 112.

Per a atenció presencial es pot demanar cita als serveis socials municipals (973 930 022) i al Centre Municipal d'Informació i Atenció a les Dones (973 700 461). També es pot demanar cita al Servei d'Intervenció Especialitzada de la Generalitat de Catalunya al 973 24 65 07.

La campanya compta amb el finançament dels crèdits rebuts del Ministeri d'Igualtat, Secretaria d'Estat d'Igualtat i contra la violència de Gènere i del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.

Podeu descarregar-vos el material al següent enllaç

Notícies » Ajuntament de Lleida » La Paeria posa en marxa una campanya per a prevenir els abusos sexuals a menors


facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet