Esteu aquí: Inici Regidoria Articles d'opinió i escrits 8 de març, diada de reivindicació feminista
Accions del document

8 de març, diada de reivindicació feminista

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 14-02-2019 13:03

8 de març de 2018

L’any 2018 ha començat molt actiu pel que fa a reivindicacions en matèria d’igualtat d’oportunitats entre homes i dones i en la lluita contra la bretxa salarial de gènere, entre altres discriminacions. En diferents països europeus s’estan començant a implementar actuacions que obligaran les empreses a auditar i certificar la igualtat salarial i, en alguns casos fins i tot, es podran aplicar sancions en cas que es detecti bretxa salarial. A Catalunya, segons dades publicades a l’informe Evolució de la bretxa salarial de gènere 2008-2015, de l’Observatori de Treball i Temps productiu, la bretxa salarial es va quantificar en un 23,9% l’any 2015 i els indicadors actuals no apunten que aquesta xifra vagi en descens. A més a més, en aquest informe s’identifica clarament el malbaratament del talent femení que es produeix entre el terra salarial que limita les dones a la part baixa de l’escala i el sostre de vidre que impedeix la seva promoció professional i l’accés a càrrecs directius i de responsabilitat.

 

Enmig d’aquest context, aquest 8 de març ve marcat per la convocatòria d’una vaga internacional feminista, secundada per les entitats feministes d’arreu del país, i a la qual el Ple de l’Ajuntament de Lleida del passat 23 de febrer va donar suport  a través de l’aprovació d’una moció presentada pel Grup Municipal del PSC. Aquesta vaga és una mobilització que tindrà rèplica en 177 països i que pretén posar en valor que la presència i la participació de les dones és nuclear en totes les esferes de la vida. Per això es fa una crida a totes les dones, perquè aturem el consum, el treball domèstic i de cura, el treball remunerat i els estudis, per demostrar que si les dones ens aturem, s’atura qui mou el món i, per tant, el món s’atura. És una vaga també per fer paleses les lluites contra les violències masclistes, les desigualtats i les discriminacions de gènere encara existents, per reclamar justícia social i el ple exercici dels nostres drets.

 

Això, però, no és feina d’un sol dia a l’any. El camí a recórrer és llarg. Des de les institucions, des del món empresarial, associatiu, educatiu i cultural, des de les organitzacions sindicals i altres agents socials, i, sobretot des dels mitjans de comunicació, cal combatre tots aquells estereotips de gènere i actituds sexistes i masclistes que mantenen la segregació horitzontal i vertical i el sostre de vidre que afecta les dones en la seva promoció laboral i professional; que fan la vista grossa davant les situacions de bretxa salarial de gènere i els casos d’assetjament sexual o per raó de sexe a la feina o en els espais de festa i d’oci nocturn.

 

Cal apostar per veritables polítiques de corresponsabilitat que impliquin els homes en les tasques de la llar i de cura, a fi que les dones puguem també disposar del nostre temps per desenvolupar el nostre propi potencial, per formar-nos i fer visible el nostre talent i les nostres capacitats, sense haver de fer renúncies en una societat que necessita urgentment reconèixer que sense les dones en una posició d’igual a igual amb els homes no va enlloc.

 

 

Sara Mestres Llussà

Regidora de Polítiques d’Igualtat

Ajuntament de Lleida


facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet