Esteu aquí: Inici Regidoria Articles d'opinió i escrits DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER DE MAMA.
Accions del document

DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER DE MAMA.

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 20-01-2023 14:14

19 d'octubre 2010

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) cada trenta segons es diagnostica un càncer de mama en algun indret del món. A Espanya se’n detecten 22.000 casos nous cada any. La incidència del càncer de mama, el tumor més freqüent entre la població femenina, ha augmentat considerablement en els darrers anys. No obstant això, gràcies als programes de detecció precoç i als avenços mèdics cada dia el nombre de dones que viuen amb un càncer de mama i el superen és més gran.
 
L’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) acaba de fer públics els resultats del primer estudi elaborat per l’Observatori del Càncer, els quals constaten que encara existeix un 17% de dones en edat de risc (de 45-50 a 69 anys) que no acudeixen als programes de detecció del càncer de mama. Les causes, sovint, tenen l’origen en factors subjectius: la manca de temps per a la cura del propi cos, la por a un diagnòstic, la incomoditat de la prova, el pudor, els tabús culturals, ... Tanmateix, existeixen també factors externs que condicionen que encara avui dia moltes dones no siguin conscients de la importància de fer-se una mamografia: la manca d’informació, en uns casos, i la falta de consens mèdic, en altres, sobre els beneficis de fer-se la prova, de la periodicitat amb què cal fer-se-la i quina ha de ser l’edat d’inici, ...
 
L’objectiu principal de dedicar un dia a l’any – el 19 d’octubre - al càncer de mama és conscienciar les dones d’arreu del món perquè participin activament en totes les campanyes de detecció precoç d’aquesta malaltia, ja que com més aviat se’n realitza un diagnòstic més fàcil és eradicar-la del cos. D’aquí el suport de l’Ajuntament de Lleida a totes les campanyes de sensibilització i informació com la que, anualment, posa en marxa l’AEEC per tal de fer arribar a totes les dones la importància de la detecció precoç i, al mateix temps, de tenir cura del propi cos, evitant aquells factors de risc que són modificables, com ara portar un estil de vida saludable, mantenir una dieta equilibrada, fer exercici físic, evitar el tabac i l’alcohol. En aquest sentit, el Casal de la Dona, com a espai de referència per a les dones del municipi, duu a terme cada any el programa Activa’t al Casal, que mitjançant diferents tallers i cursos gratuïts, promou aquests petits canvis en l’estil i el ritme de vida, que poden comportar grans avantatges per a la salut de les dones.
 
D’altra banda, cal també tenir en compte que les conseqüències físiques, psicosocials i familiars associades a un càncer de mama i als tractaments fan necessari un abordatge multidisciplinar de la malaltia i, en aquest sentit, cobren especial importància totes aquelles iniciatives científiques i mèdiques que introdueixen la perspectiva de gènere no només en la recerca, sinó també en la detecció, la diagnosi, la prevenció i el tractament fins a la recuperació total de les dones afectades. Igualment cal avaluar amb perspectiva de gènere quin és l’impacte de la malaltia i dels tractaments posteriors en la situació laboral de les dones.
 
Des de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Lleida volem felicitar totes aquelles associacions i entitats de dones existents al nostre territori, com ara ADIMA Lleida, formada per dones actives que treballen dia a dia per augmentar el benestar i millorar la qualitat de vida de dones afectades per un càncer de mama, minimitzar els efectes emocionals derivats del diagnòstic i del tractament i afavorir la recuperació i la integració social de les dones en el seu entorn immediat.
 
Neus Brocal Mañas

Regidora de Polítiques d’Igualtat

Octubre 2010
 


facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet