Esteu aquí: Inici Regidoria Articles d'opinió i escrits Les dones, protagonistes del sosteniment de la vida.
Accions del document

Les dones, protagonistes del sosteniment de la vida.

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 20-01-2023 13:14

8 de març de 2012

 

     

Les dones hem estat i som protagonistes en la cura i el sosteniment de la vida i en la cura de la natura com a base de la vida; no obstant això, històricament, hem estat absents dels llocs on s’han anat construint els sistemes socials, polítics i econòmics que fan girar el món i, encara avui, segueixen existint arreu importants discriminacions que afecten el col·lectiu femení. D’aquí que, continuar insistint en el reconeixement del dret de les dones a participar, en igualtat de condicions que els homes, en el conjunt d'activitats que desenvolupa la nostra societat i en allò que les dones podem fer avui a favor del creixement sostenible, sigui tasca ineludible de tots i totes.
 
Avui, 8 de Març, és dia de reivindicar els drets de les dones a una feina digna i remunerada, a accedir als òrgans de poder i de presa de decisions empresarials, polítics, econòmics, jurídics i de qualsevol altre àmbit; a ser mares, a educar els nostres fills i filles, a conduir una família i, alhora, sentir-nos compensades emocionalment i econòmica. És dia de sumar voluntats i compromisos perquè també els homes s’impliquin en aquesta reivindicació i puguem fer conjuntament un pas endavant cap a un canvi d’actituds i de models socials que ens permeti assolir la igualtat real i efectiva de drets. És dia també d’alçar la veu per denunciar les injustícies i les violències comeses contra totes les dones, en qualsevol lloc i circumstància en què es produeixin.
 
En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Lleida, volem fer un reconeixement social a totes les dones, sigui quina sigui la seva ocupació, i en especial al col·lectiu professional més nombrós que existeix a tot el món, les mestresses de casa, que des de la invisibilitat, han desenvolupat i desenvolupen treballs essencials per al sosteniment de la nostra existència; treballs infravalorats, treballs poc o gens reconeguts socialment. Les mestresses de casa, treballadores a jornada completa o reduïda sense sou, tenen una impagable capacitat de gestió i d’organització a la llar, per la qualitat de vida que generen. El seu treball, silenciós i silenciat, les té ocupades gairebé la totalitat del dia, en tasques múltiples que van des del manteniment diari de la llar, fins a l’atenció i cura d’infants i gent gran, passant per la realització de gestions administratives fora de la llar o l’assistència a reunions de la comunitat veïnal i escolars. És hora d’agrair públicament la generositat de totes les mares, àvies, mestresses de casa, coneixedores de rutines i horaris, compiladores del saber popular, transmissores del coneixement, treballadores incansables, i reclamar per a totes la dignitat que qualsevol altra ocupació té reconeguda.
 
És important posar en relleu el treball que les dones realitzem a la llar i que, com a elements aglutinadors de la família, ens converteix en un dels pilars bàsics de la nostra societat. Així mateix, volem que aquesta experiència i saber acumulat de les dones en el sosteniment de la vida en l’espai privat es traslladi i tingui ressò en l’espai públic. I per això cal continuar treballant per la igualtat real de drets: per evitar la discriminació en la contractació i eradicar les diferències salarials entre sexes; per promoure plans d’igualtat a les empreses que incloguin mesures de flexibilitat horària, afavoreixin la conciliació de la nostra vida personal, familiar i laboral i evitin els casos d’assetjament sexual o per raó de sexe; per la promoció professional i l’accés de les dones als càrrecs directius; per l’aplicació efectiva de les lleis que protegeixen les dones; per l’adopció de mesures eficaces que penalitzin la utilització humiliant d’imatges femenines i missatges sexistes en la publicitat i en el món audiovisual. Igualment necessàries són les accions de sensibilització envers la coresponsabilitat dels homes en les tasques domèstiques i de cura; accions que transmetin a la ciutadania aquesta lluita per la igualtat de gènere i per un canvi d’actituds i models socials envers el sosteniment compartit de la vida, que és l’objectiu comú de dones i homes.

 

M. Rosa Ball Papiol

Regidora de Drets Civils, Cooperació i Igualtat
Ajuntament de Lleida

facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet