Esteu aquí: Inici Regidoria Articles d'opinió i escrits PACTE D’ESTAT CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA: UN PAS ENDAVANT
Accions del document

PACTE D’ESTAT CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA: UN PAS ENDAVANT

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 14-02-2019 13:04

25 de novembre de 2018

El degoteig de xifres de dones mortes a mans de les seva parelles o exparelles, de dones agredides físicament i/o sexualment, continuen posant en relleu que les violències masclistes són la manifestació més brutal de la desigualtat.

 

 Segons dades de l’any 2017, el 76,5% de les dones assassinades no havia denunciat prèviament el seu agressor, d’aquí la urgència d’abordar aquestes situacions de violència que viuen moltes dones, sovint en silenci, de manera coordinada des de totes les institucions, els agents socials, la comunitat educativa, el teixit associatiu, la ciutadania en general... El 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, cal donar un missatge clar i contundent de rebuig a qualsevol forma de violència contra les dones.

 En aquest sentit, el Reial Decret-llei 9/2018, signat el 3 d’agost, de mesures urgents per al desenvolupament del Pacte d’Estat contra la violència de gènere, que modifica la Llei de Bases del Règim Local, la Llei de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere i el Codi Civil, esdevé un instrument que posa en marxa estratègies i accions concretes per avançar en l’eradicació d’aquesta greu xacra social.

 Entre aquestes mesures urgents destaca l’adopció de les modificacions legals oportunes perquè els ajuntaments, com a administració més propera a la ciutadania, tinguin competències pròpies per dissenyar programes dirigits a l’eradicació de les violències masclistes; paral·lelament, es preveu destinar una partida pressupostària destinada als ajuntaments per a aquesta finalitat.

 El decret inclou també altres mesures transversals que tenen en compte les necessitats i demandes específiques de les víctimes en situació de major vulnerabilitat. S’amplien els mecanismes d’acreditació de les situacions de violència masclista, de manera que a banda de la resolució judicial o l’ordre de protecció, es podrà acreditar la condició de víctima mitjançant un informe dels serveis socials, dels serveis especialitzats d’atenció o d’acollida destinats a les dones en situació de violència masclista. Es fa compatible qualsevol de les prestacions estatals amb altres ajuts socials de caràcter autonòmic o local. Així mateix, es reforça l’assistència jurídica per a les dones víctimes amb la designació urgent d’advocats/des i procuradors/es i el dret a personar-se com acusació particular en qualsevol moment del procés. També s’elimina el requisit que siguin pare i mare qui donen consentiment perquè els fills i filles de víctimes de violència masclista rebin assistència psicològica; amb aquesta modificació serà suficient amb el permís matern.

És un important pas endavant en l’estratègia i el treball en xarxa, a través dels instruments jurídics adequats, amb les comunitats autònomes i les corporacions locals, per prevenir i combatre la violència contra les dones i per millorar l’assistència integral que des de les institucions se’ls proporciona tant a elles com als seus fills i filles.

 

Sara Mestres Llussà

Tinent d’alcalde de Polítiques d’Igualtat

Ajuntament de Lleida


facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet